Η θεραπεία γίνεται σε δύο φάσεις.
ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ
1. μείωση φυσικών δραστηριοτήτων: σταματήστε για λίγες εβδομάδες τις δραστηριότητες και αποφύγετε να στέκεστε για πολύ ώρα όρθιοι ή να περπατάτε για πολύ ώρα πάνω σε σκληρή επιφάνεια
2. τοποθέτηση του άκρου πόδα σε κλίση 3 εκατοστών προς τα πάνω (τα δάκτυλα σε σχέση με την πτέρνα), ώστε η πτέρνα να προστατεύεται από τους κραδασμούς
3. υποπτέρνια σιλικόνης για να απορροφούν περισσότερο τους κραδασμούς
4. αντιφλεγμονώδη φάρμακα
5. διάταση και μασάζ με πάγο
Έχει γίνει γνωστό ότι η διάταση της πελματιαίας απονεύρωσης και του αχίλλειου τένοντα σε καθημερινή βάση είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία του πόνου στην πελματιαία απονευρωσίτιδα. Θα πρέπει να πραγματοποιείται κάθε πρωί πριν το περπάτημα και να επαναλαμβάνεται 4-5 φορές κατά την διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να χρειαστούν ένας ή δύο μήνες καθημερινών διατάσεων για να επιτευχθεί μια αξιοσημείωτη μείωση του πόνου.
Το κλειδί για μια αποτελεσματική θεραπεία είναι η «εκπαίδευση του ασθενούς»: με συντηρητική θεραπεία, 95% των ασθενών με πελματιαία απονευρωσίτιδα παρά τον έντονο πόνο που αντιμετώπιζαν τελικά κατέληγαν στην επίλυση των συμπτωμάτων σε 6-12 μήνες.
Η διάταση θα πρέπει να συνδυάζεται με βαθύ μασάζ στην πελματιαία επιφάνεια.
Διάταση της πελματιαίας απονεύρωσης.
Καθώς κάθεστε (φωτογραφία).

διάταση πελματιαίας απονεύρωσης

παραλλαγή άσκησης διάτασης πελματιαίας απονεύρωσης
Ενάντια στον τοίχο (φωτογραφία).

άσκηση διάτασης με τη βοήθεια του τοίχου
Διάταση του αχίλλειου τένοντα.
Η διάταση του αχίλλειου τένοντα είναι συχνά ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την πελματιαία απονεύρωση.
Καθώς στέκεστε .
Διάταση του πέλματος (φωτογραφία).

διάταση υποκνημιδίου μυός
Διάταση του γαστροκνημίου (φωτογραφία).

διάταση γαστροκνημίου
Διάταση του αχίλλειου (φωτογραφία).

διάταση Αχιλλείου
Βάλτε κάτι παγωμένο κάτω από το τόξο του πέλματος και ρολλάρετε από την πτέρνα μέχρι τα δάχτυλα και αντίστροφα. Αυτή η άσκηση είναι πολύ χρήσιμη όταν ενσωματώνονται τα αποτελέσματα του τεντώματος στην κρυοθεραπεία.
- Ο πόνος της πελματιαίας απονευρωσίτιδας μπορεί να θεραπευτεί με βελονισμό καθώς και με βουτυλλινική τοξίνη.
Φυσική θεραπεία: ιοντοφόρεση και υπέρηχος.
Αν το πρόβλημα επιλυθεί η θεραπεία Αποκατάστασης συνεχίζεται με:
- μυϊκή ενδυνάμωση
- ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας
ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΘΕΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ.
- Συνεχόμενη διάταση.
- Συνεχόμενη χρήση υποδημάτων με και πάτους.
- Επίδραση των κυμάτων υπερήχων (είναι η θεραπεία για την πελματιαία απονεύρωση)
- Διήθηση κορτιζόνης μειώνει τον πόνο αλλά μπορεί να αδυνατίσει την πελματιαία απονεύρωση και να την οδηγήσει σε τραυματισμό.
- Την νύχτα επειδή το πόδι βρίσκεται σε πελματιαία έκταση και η πελματιαία απονεύρωση παραμένει ακίνητη και κονταίνει, το πρωΐ προκαλεί σοβαρό πόνο.
- Κηδεμόνες ορθώσεων για ασθενείς με πολύ χαμηλό ή υψηλό τόξο.
Οι ασθενείς των οποίων οι μετρήσεις βρίσκονται ανάμεσα στην 1 και 2 φάση είναι πιθανοί υποψήφιοι να αποτύχουν στο χειρουργείο.
Η μεγάλη πιθανότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών και λόγω του ότι στο 90-95% των ασθενών η πελματιαία απονευρωσίτιδα θεραπεύεται, παραπέμπονται σε χειρουργείο ασθενείς που απέτυχαν στην φάση 1 και 2 για 18 μήνες. Στη βιβλιογραφία οι περισσότεροι συγγραφείς προτείνουν 12μηνη συντηρητική θεραπεία.
Εάν δεν εκτελεστούν τα απαραίτητα μέτρα για την πελματιαία απονευρωσίτιδα, εκτός από την τάση να αλλάξει η πελματιαία υποστήριξη, το άτομο θα βρεθεί αντιμέτωπο με επιπλοκές, μακροπρόθεσμα, ακόμη και στα γόνατα, λεκάνη και την πλάτη.
- η βιβλιογραφία βρίσκεται στη διάθεση της συγγραφέως και της ιστοσελίδας
- οι φωτογραφίες και τα σκίτσα είναι από το προσωπικό αρχείο της γράφουσας
- ευχαριστούμε την κα Λεριά Βασιλεία που επιμελήθηκε τη μετάφραση του κειμένου