Ο Καθηγητής Ορθοπαιδικής και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ) Δρ. Γεώργιος Λυρίτης για την Οστεοπόρωση

Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post
Post2PDF

Τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορούν να αντικαταστήσουν την πρόσληψη ασβεστίου μέσω της διατροφής;

Τα  συμπληρώματα ασβεστίου θα χορηγηθούν στις νέες γυναίκες στην περίπτωση που αυτές αδυνατούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Υπάρχει ένα ποσοστό, περίπου 15% του ελληνικού πληθυσμού, που έχει έλλειψη του ενζύμου λακτάση, που είναι το ένζυμο που μετατρέπει τη γαλακτόζη σε γλυκόζη.

Ποιος ο ρόλος της βιταμίνης D;

Τα  συμπληρώματα περιέχουν και βιταμίνη D, στην οποία υπάρχει έλλειψη στην Ελλάδα κυρίως τους χειμερινούς μήνες τόσο στα μικρά παιδιά όσο και  στους ενήλικες αλλά και τους ηλικιωμένους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος πρόσληψης της βιταμίνης D από την ηλιακή ακτινοβολία, διότι η χώρα μας ανήκει στις περιοχές με χαμηλή απορρόφηση της D από την ηλιακή ακτινοβολία .

Η βιταμίνη D κανονικά λαμβάνεται από τα παχιά ψάρια αλλά και από ειδική φαρμακευτική αγωγή.

Πώς επιδρά η ατμοσφαιρική ρύπανση στη σύνθεση της βιταμίνης D;

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει, για την ακρίβεια εμποδίζει την απορρόφηση της βιταμίνης D, δηλαδή οι ρύποι μειώνουν την λειτουργία της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Ποιος ο ρόλος της άσκησης στην πρόληψη της ασθένειας; Ποιες ασκήσεις ενδείκνυνται;

Οι  ασκήσεις βοηθούν σε σημαντικό βαθμό στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Πρέπει όμως να είναι ασκήσεις κοπώσεως, μυϊκές ασκήσεις, γυμναστηρίου, αεροβική. Οι πλέον ενδεδειγμένες είναι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως τα βαράκια.

Θεραπεία και Αποκατάσταση

Τι περιλαμβάνει η θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης;

Τα  φάρμακα για την οστεοπόρωση χορηγούνται μόνο στην μετεμμηνοπαυσιακή  οστεοπόρωση. Σε μια γυναίκα που έχει περίοδο δεν ενδείκνυται η φαρμακευτική θεραπεία.  Ανεξάρτητα από το τι έδειξε η μέτρηση οστικής μάζας, πρέπει να της χορηγούνται μόνο συμπληρώματα, εκτός αν έχει κάποια πάθηση όπως αυτές που είπαμε πιο πάνω.

Τα  φάρμακα, που χορηγούνται μετά την εμμηνόπαυση, έχουν κυρίως δύο στόχους:  ο πρώτος είναι να εμποδίσουν την απώλεια οστού λόγω της έλλειψης των οιστρογόνων και ο δεύτερος να παραχθεί περισσότερο οστό, να γίνει μεγαλύτερη ποσότητα οστού.

Η κύρια ομάδα φαρμάκων, περίπου το 70 %, είναι τα αμινοδιφωσφονικά, δηλαδή φάρμακα  που έχουν ισχυρή δράση κατά των οστεοκλαστών .

Χορηγούνται μόνο με συνταγή και πρέπει να γίνεται παρακολούθηση  των ασθενών τουλάχιστον ανά διετία.

Η δεύτερη ομάδα  είναι τα οστεο αναβολικά φάρμακα, που παράγουν οστούν.

Η θεραπευτική αγωγή είναι εξατομικευμένη;

Η θεραπεία πρέπει πάντα να είναι εξατομικευμένη. Επίσης είναι αναγκαίο να στηρίζεται στην αρχή όφελος—κόστος.

Όταν  μια γυναίκα ξεκινά θεραπεία σε ηλικία 55 ετών, στην ουσία  ξεκινάει μια θεραπεία για κατάγματα  που θα εμφανίσει  μετά τα 70.

Ποιο είναι το κόστος των θεραπειών;

Το οικονομικό κόστος των θεραπειών μπορεί να είναι τεράστιο. Το θετικό είναι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν σε μεγάλο ποσοστό τα έξοδα αυτά.

Σε τι βαθμό μπορεί να βοηθήσει η θεραπευτική αντιμετώπιση να αποκατασταθεί το πρόβλημα; Μπορεί να εξαλειφθεί ο κίνδυνος νέου κατάγματος;

Η θεραπεία το μόνο που κάνει είναι να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων καταγμάτων. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα χρόνιο νόσημα. Ο κίνδυνος για κατάγματα δεν εξαλείφεται, απλά μειώνεται σε ποσοστό, που στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να φτάσει μέχρι 70% – 80 %.

Πιστεύετε στην αξία της αποκατάστασης στην οστεοπόρωση και τα κατάγματα;

Η αποκατάσταση δεν γίνεται με φαρμακευτικό τρόπο. Μαζί με τα φάρμακα πρέπει να υπάρχουν και προγράμματα διόρθωσης των ελλειμμάτων κινητικότητας, που σιγά-σιγά δημιουργούνται.

Και βέβαια είναι απαραίτητο να βρίσκουμε στους ανθρώπους διεξόδους, λύσεις για να ξεπερνούν όλα αυτά τα προβλήματα, γιατί δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε το νόσημα. Απαιτείται προγραμματισμός για την αποκατάσταση.

Share
Γράφει ο Γεώργιος Λυρίτης.
Εκτυπώστε το άρθρο Email This Post Post2PDF

web design

WebOlution