- medReha - http://medreha.com.185-138-42-119.winzone62.grserver.gr -
Λειτουργικός Ηλεκτρικός Ερεθισμός στην υποβοήθηση στατικής & ελεύθερης ποδηλασίας (FES Cycling)
Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται οι νέες εφαρμογές του Λειτουργικού Ηλεκτρικού Ερεθισμού (Functional Electrical Stimulation – FES) ως μέσου υποβοήθησης της ποδηλασίας (FES cycling) και αναφέρονται τα αντίστοιχα συστήματα RehaMove [1] και RehaBike [2]. Το RehaMove αφορά την υποβοήθηση στατικής ποδηλασίας στα πλαίσια της κινησιοθεραπείας, ενώ το RehaBike αναφέρεται στην ελεύθερη ποδηλασία σε μία ενδιαφέρουσα εφαρμογή όπου η άσκηση συνδυάζεται με την ψυχαγωγία.
Τι είναι
Τα ηλεκτρικά ποδήλατα κινησιοθεραπείας αποτελούν ένα δημοφιλές και αποτελεσματικό μέσο άσκησης και χρησιμοποιούνται συχνά στα προγράμματα αντιμετώπισης της παράλυσης άνω και κάτω άκρων. Στόχος είναι η διατήρηση ή βελτίωση του εύρος κίνησης, η ενεργοποίηση του σκελετικού συστήματος, καθώς και η πρόληψη πολλών από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς λόγω της έλλειψης κίνησης.
Το σύστημα RehaMove [1] έρχεται να συμπληρώσει τα παραδοσιακά προγράμματα κινησιοθεραπείας μέσω της ενσωμάτωσης του Λειτουργικού Ηλεκτρικού Ερεθισμού (FES) στο στατικό ποδήλατο. Mε το RehaMove επιτυγχάνεται η συντονισμένη ηλεκτρική διέγερση πολλαπλών μυών κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας ώστε οι μύες να συσπώνται κατά τρόπο λειτουργικό χωρίς να προϋποτίθεται η εκούσια κίνηση των μελών του σώματος. Τα οφέλη της άσκησης είναι πολλαπλά τόσο σε τοπικό όσο και συστηματικό επίπεδο και αναλύονται στη συνέχεια του άρθρου.
Δείτε το βίντεο εδώ:
http://www.youtube.com/watch?v=w_afP17qgu8 [3]
Μία άλλη εκδοχή της υποβοήθησης ποδηλασίας μέσω της μεθόδου FES αφορά την ελεύθερη ποδηλασία. Το RehaBike [2] ενσωματώνει το FES σε τρίκυκλο ανακεκλιμένο (recumbent) ποδήλατο ώστε να επιτρέπει σε άτομα με παράλυση κάτω άκρων να κάνουν ποδήλατο με χρήση των ποδιών τους σε ανοικτό περιβάλλον.
Το σύστημα RehaBike όπου η μέθοδος FES συνδυάζεται με τρίκυκλο ανεκεκλιμένο ποδήλατο για ελεύθερη ποδηλασία.
Δείτε το βίντεο εδώ: [4]
http://www.youtube.com/watch?v=4LNvyTcEWhI [4]
Αρχές Λειτουργίας
H μέθοδος FES αφορά την εφαρμογή ασθενών διαδερμικών ρευμάτων με σκοπό την πρόκληση μυϊκής σύσπασης και την ενεργοποίηση του σκελετικού συστήματος για την εκτέλεση λειτουργικής κίνησης. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ενεργητική άσκηση χωρίς να προϋποτίθεται η εκούσια κίνηση των μελών του σώματος. To FES έχει παραδοσιακά πολλαπλές εφαρμογές στη βάδιση και σύλληψη αντικειμένων, ενώ νεότερες εφαρμογές αποτελούν η υποβοήθηση της ποδηλασίας και κωπηλασίας οι οποίες αναπτύχθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν οργανωθεί εκδηλώσεις και συνέδρια όπου προωθούνται τα αντίστοιχα αθλήματα (FES sports).
Το FES διαφέρει από τη μέθοδο Διαδερμικής Ηλεκτρικής Θεραπευτικής Διέγερσης (TENS) τόσο ως προς τη συχνότητα και ένταση της διέγερσης όσο και ως προς το σκοπό, ο οποίος στη μέθοδο TENS είναι η ανακούφιση του πόνου.
Η τεχνολογική πρόκληση της ενσωμάτωσης FES σε ποδήλατο είναι ο συγχρονισμός της διέγερσης σε σχέση με την κίνηση που εκτελείται. Πιο συγκεκριμένα, ο διεγέρτης πρέπει να ενσωματώνει κατάλληλους αλγορίθμους ελέγχου σε ένα σύστημα κλειστού βρόγχου (closed-loop control) οι οποίοι να λαμβάνουν την απαιτούμενη πληροφορία κίνησης από το ποδήλατο έτσι ώστε να διεγείρονται κάθε στιγμή μόνο οι συμμετέχοντες στην κίνηση μύες.
Συστήματα RehaMove και RehaBike
Στα συστήματα RehaMove και RehaBike, ο έλεγχος κλειστού βρόγχου επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας ένα προηγμένο διεγέρτη (RehaStim) ο οποίος συνδέεται με το ποδήλατο καταγράφοντας συνεχώς την ταχύτητα κίνησης και τη γωνία των πεντάλ και, βάσει ενσωματωμένων αλγορίθμων, ελέγχει τη διέγερση μέχρι και 8 μυών παράλληλα. Αυτός ο μηχανισμός ελέγχου κλειστού βρόχου γίνεται ιδιαίτερα πιο απαιτητικός στην περίπτωση της ελεύθερης ποδηλασίας όπου οι συνθήκες μεταβάλλονται απότομα.
Μηχανισμός ελέγχου διέγερσης FES σε κλειστό βρόγχο. (α) Σχηματικό διάγραμμα χρονισμού διέγερσης των μυών (QR = τετρακέφαλος δεξιά, QL = τετρακέφαλος αριστερά, HR= οπίσθιος μηριαίος δεξιά, HL = οπίσθιος μηριαίος αριστερά, GR= γλουτός δεξιά, GL = γλουτός αριστερά). (β) Διάταξη καταγραφής κίνησης ποδηλάτου, εισόδου σε αλγόριθμους ελέγχου και δημιουργίας χρονοσειράς διέγερσης.
Το RehaMove είναι συμβατό μόνο με το ποδήλατο κινησιοθεραπείας MOTOmed Viva2. Για το RehaBike, το ενδεικνυόμενο τρίκυκλο ποδήλατο είναι το Lepus της εταιρείας Hase, ωστόσο μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις και σε άλλα τρίκυκλα ανεκεκλιμένα ποδήλατα.
Τόσο το RehaMove όσο και το RehaBike έχουν λάβει το βραβείο καινοτομίας της διεθνούς έκθεσης RehaCare.
Οφέλη
Μέσω της άσκησης που επιτυγχάνεται από την ποδηλασία με χρήση FES, οι μύες συμμετέχουν ενεργητικά στην κίνηση και τα οφέλη που προκύπτουν είναι πολλαπλά τόσο σε τοπικό όσο και συστηματικό επίπεδο:
Επιπρόσθετα οφέλη σε παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος και σε ατελείς βλάβες αποτελούν:
Ιδιαίτερα στην περίπτωση του RehaBike, πέρα από τα κλινικά οφέλη, εξίσου σημαντική είναι η αίσθηση ανεξαρτησίας και ενσωμάτωσης που αποκτά ο χρήστης από την ποδηλασία σε εξωτερικό χώρο.
Σε σχέση με την παραδοσιακή κινησιοθεραπεία, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ενσωμάτωση FES είναι η ενεργοποίηση προτύπων που βρίσκονται πιο κοντά στη φυσιολογία της κίνησης, οφέλη στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα μέσω ενεργοποίησης κύριων μυϊκών ομάδων, αυξημένη φλεβική επιστροφή, κ.α.
Ενδείξεις
Τα RehaMove και RehaBike ενδείκνυνται σε: α) πλήρεις και ατελείς κακώσεις νωτιαίου μυελού, β) αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, γ) εγκεφαλικές κακώσεις, δ) σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες κινητικές διαταραχές. Το RehaBike έχει πρόσφατα δοκιμασθεί και σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση για την εκπαίδευση και συντονισμό της κίνησης (Gualdi et. al. 2009, McRaea et. al 2009).
Προϋπόθεση για χρήση είτε του RehaMove ή του RehaBike είναι ότι οι χρήστες δεν έχουν βλάβες του κατώτερου κινητικού νευρώνα και αποκρίνονται επιτυχώς στην ηλεκτρική διέγερση.
Για το RehaBike απαιτείται επιπρόσθετα λειτουργικότητα των άνω άκρων για το χειρισμού του τιμονιού του ποδηλάτου. Επίσης, στην αρχή οι μύες είναι αδύναμοι και δεν μπορούν να μεταφέρουν το βάρος του σώματος και του ποδηλάτου. Η εμπειρία έχει δείξει ότι αρχικά απαιτείται εξάσκηση σε κλειστό χώρο ή άσκηση με το RehaMove ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη μυϊκή ενδυνάμωση και αντοχή, πριν γίνει χρήση του RehaBike.
Σαφείς αντενδείξεις χρήσης FES αποτελούν ασθενείς με καρδιακό βηματοδότη, έγκυες, επιληψία και μη πωρωμένα κατάγματα. Ωστόσο, υπάρχουν και σχετικές αντενδείξεις που πρέπει να εκτιμώνται κατά περίσταση όπως σοβαρή σπαστικότητα, περιορισμένο εύρος κίνησης, σοβαρή οστεοπόρωση, καρδιολογικά προβλήματα, κ.α.
Τα συστήματα RehaMove και RehaBike είναι γερμανικής κατασκευής και εισάγονται στην Ελλάδα κατά αποκλειστικότητα από την εταιρεία Ostracon [5] (www.ostraconmed.com [5], τηλ. 2410-285477).
Αναφορές
Το άρθρο εκτυπώθηκε από medReha: http://medreha.com.185-138-42-119.winzone62.grserver.gr
Copyright © 2009 medReha. All rights reserved.